KONIEC KRYŠTÁLOVÉHO ÚDOLIA

13.08.2015 14:00

 

 

Koncom júna ukončil voderadský závod Samsung výrobu LCD obrazoviek. Tie  sa  majú v budúcnosti  do  Voderád  dovážať  z  Južnej  Kórei. V niekdajšom výrobnom závodebežia iba montážne linky, na ktorých sa kompletizujú obrazovky pre sesterský závod v Galante.

Keď sa v roku 2007 vo Voderadoch uskutočnil slávnostný výkop na stavbe závodu Samsung Electronics LCD Slovakia, na slávnostnej ceremónii prezident spoločnosti Samsung Electronics LCD Sang Wan Lee zdôraznil, že voderadský závod otvoril novú kapitolu v histórii LCD priemyslu v Európe". Neskôr prezident skupiny Samsung Electronics LCD Jong-Duk počas oficiálneho otvorenia fabriky vo Voderadoch vyhlásil, že na Slovensku o obmedzení výroby LCD obrazoviek do budúcna neuvažujú. Naopak, v pláne bolo ich výrobu zvyšovať.

Závod vo Voderadoch bol postavený na výrobu obrazoviek z tekutých kryštálov. Tekuté kryštály dali po príchode tohto investora dokonca meno celému voderadskému údoliu, kde kórejská firma svoj závod postavila – Kryštálové údolie. Voderadský závod býval jediným závodom spoločnosti Samsung v Európe na výrobu LCD modulov.

Samsung Electronics mal po príchode do Voderád úmysel vytvoriť vedecko-výskumné centrum. Pre jeho potreby plánoval previesť na Slovensko niektoré svoje vedecké kapacity. Centrum malo byť umiestnené v Bratislave alebo priamo v areáli závodu. Pre spoluprácu si dokonca vybrali štyri fakulty, s ktorými mali v pláne spolupracovať na princípe zadania výskumných úloh. Nič z toho sa však neuskutočnilo.

V „Kryštálovom" údolí v minulých rokoch ukončili výrobu dve spoločnosti. Niekdajší najväčší subdodávateľ Samsungu vo voderadskom priemyselnom parku, ktorý bol v rámci priemyselného parku zároveň i najväčším zamestnávateľom, spoločnosť Hansol a japonská spoločnosť Dongwoo Fine-Chem.

 

 

 

 

Redakcia Voderady Info

Voderady

13. sugust 2015

 

 

 

 

 

—————

Späť